Del

Saltviga House

Saltviga House, av Kolman Boye Architects, är ett trähus helt utan motstycke. Huset uppkom som ett försök, utlöst av nyfikenhet på varsamhet, och är uppfört av de vackraste träresterna i världen.

Grundarna av Kolman Boye Architects, Erik Kolman Janouch och Victor Boye Julebäk, är arkitekterna bakom trähuset, som fått sitt namn från placeringen på Norges sydkust i Saltviga. Husets tak och fasad är, som det första och enda, uppfört med avskärningar i ek från Dinesens tillverkning av plankor. Arkitekternas nyfikenhet på trä som material, det norska landskapet och deras ansvarsfulla förhållningssätt till byggkonsten, inspirerade dem till att uppföra ett hus med överblivet trä. Resultatet är ett familjehus med omtanke som respekterar omgivningarna och väcker sinnena.

Privatbostad – Saltviga, Norges sydkust

Arkitekt: Kolman Boye Architects

Fotograf: Johan Dehlin

_______________

12 000 restbitar i Dinesen Ek och Douglas

Invändigt: Douglas Classic

Tjocklek: 28 mm Bredd: 150 mm. Fallande längder: 1-5 m.

Ytbehandling: Ljus Olja

 

 

 

Beläget på en klippa i den norska skärgården, mellan havet och skogen, står ett hus av världens vackraste trärester. Platsen kännetecknas av sitt oframkomliga landskap av klipphällar och täta utväxter av gran, löv och buskskog. Med havet på ena sidan och skogen på den andra inpassar Saltviga House sig som ett svar på sina omgivningar.

Det var väsentligt för arkitekterna att framställa ett estetiskt, robust och välanpassat hus med ett varsamt miljömässigt avtryck, inspirerad av närvaro och omsorg. På så sätt tilltalar Saltviga House mer än bara det visuella och aktiverar både hörsel-, känsel- och luktsinnet i sin materialitet och samexistens med landskapet.

Huset är konstruerat över fem olika plan för att anpassa sig landskapet och marken det är byggt på. Varje del av byggnaden har ett syfte och skapar en koppling till omgivningarna. Det befintliga landskapet har varit avgörande för arkitekturen, så naturen påverkades så lite som möjligt av uppförandet av det nya huset. De små stigarna i skogsbotten, som formats av markens ägare genom generationer, ligger orörda, och arkitekturen är uppbyggd kring den naturliga utsikten, mellan de gamla trästammarna som ger utsikt över havet. För husets ägare innebär det skapandet av platser där man kan sitta i lä för vinden eller njuta av solen i samspel med de bevarade träden och vackra stigar mellan sten och buskskog.

Från utsidan sticker huset ut med sin unika fasad och sitt tak, som är uppfört med avskärningar i ek från Dinesens tillverkning av ekplankor. Genom såväl design- och utvecklingsprocessen samt konstruktionen av huset har hänsyn och omtanke till framför allt träet varit styrande.

Precis som avskärningarna av ek har fått en funktion har douglasgranen fått en särställning i inredningen. De smala dimensionerna, som naturligt uppstår när trästammen skärs till plankor, har genomgående använts som väggbeklädnad och i tak, som ett stilfullt erkännande och utnyttjande av träets naturliga proportioner. Uttrycket ger ett fint spel med skiftande nyanser och en mild doft av douglasgran. Valet av de smala plankorna i korta längder var medvetet och en önskan från arkitekternas sida om att respektera träets värde och använda mest möjligt från den fällda stammen. Samtidigt önskade de att ge husets ägare en känsla av välbefinnande och en koppling till naturen, ute såväl som inne.

Samma nick till naturen lyser igenom i inredningslösningar som hyllor, bokhyllor och trappsteg, förutom det specialdesignade köket vars fronter är gjorda av Douglas avskärningar. De avskurna träresterna både in- och utvändigt har tilldelats ett syfte, och försöket med en varsam hantering av naturens resurser i byggkonsten lyckas genom att hitta nyttig användning av träet in i minsta detalj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

When signing up, you accept our privacy policy terms.

Register

Enter details below here to create an account

Forgot your Password?

Subheader

Log in